Już dzisiaj, 23 stycznia rusza nabór wniosków do najsmaczniejszego otwartego konkursu ofert.
W ramach konkursu zakresem zadań objęte zostają obszary tematyczne dot. wspierania działań promujących dziedzictwo kulinarne oraz produkty regionalne, tradycyjne i lokalne m.in. poprzez:
- organizowanie szkoleń, warsztatów, konkursów, konferencji i wydarzeń w zakresie produktów tradycyjnych i lokalnych oraz posiadających europejskie oznaczenie geograficzne oraz niemarnowania żywności,
- organizowanie szkoleń, warsztatów, konferencji i wydarzeń o charakterze kulinarnym, mających na celu aktywizację kobiet, ożywienie i wzmocnienie więzi społecznych, zwłaszcza międzypokoleniowych, na obszarach wiejskich,
- wydawanie niskonakładowych, niekomercyjnych publikacji, książek, katalogów, produkcja filmów na temat produktów tradycyjnych i lokalnych Opolszczyzny,
- organizowanie warsztatów z zakresu wytwarzania żywności metodami tradycyjnymi,
- identyfikacja produktów tradycyjnych (m.in. poprzez wywiady etnograficzne) w celu wpisania ich na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi,
- organizowanie ogólnodostępnej przestrzeni publicznej i/lub z internetowej do promocji i sprzedaży produktów żywnościowych wysokiej jakości wytwarzanych w regionie (m.in. sokomaty, jajkomaty, domki drewniane, regały służące do promocji regionalnych produktów żywnościowymi, e-sklep wiejski itp.).
Na realizację zadań publicznych w ramach ogłaszanego konkursu w 2024 roku przeznacza się kwotę do 200 000 zł.
Na realizację jednego zadania publicznego w ramach ogłaszanego konkursu ustala się maksymalną wysokość dotacji w kwocie do 10 000 zł.
Nabór trwa do 18 lutego 2024 r.
Szczegóły składania ofert w ogłoszeniu pod linkiem: https://bip.opolskie.pl/2024/01/otwarty-konkurs-ofert-na-wykonanie-przez-organizacje-pozarzadowe-i-inne-uprawnione-podmioty-prowadzace-dzialalnosc-pozytku-publicznego-w-roku-2024-zadan-publicznych-w-zakresie-dzialalnosci-wspomagajac/